Hunden

Tamhunden (Canis lupus familiaris) er det husdyr, som tidligst blev tæmmet af mennesket, og som derfor har den længste historie til fælles med os. Den har gennem historien været brugt til jagt, som vagthund, krigshund, sporhund, reddingshund eller som følgesvend. Desuden som servicehund for blinde og handicappede, som politi- og redningshund, som narkohund eller som terapihund. Hunde kan også lugte sig frem til kræftsvulster og forudsige epilepsianfald.
 

Hunden nedstammer fra ulven (Canis lupus). Det er stadigt usikkert, hvornår hunden blev tæmmet og blev en del af menneskets husholdning. Processen er sandsynligvis foregået i løbet af flere tusinde år, ved at vilde ulve (eller hunde) har opholdt sig i nærheden af menneskenes bopladser og har spist menneskets levninger og langsomt flytttet tættere på. Genetiske undersøgelser har vist, at tamhunden skilte sig fra ulven som en seperat underart for 135.000 år siden, men det behøver ikke at betyde, at hunden var tæmmet og gjort til husdyr så tidligt. Dels kan forklaring være, at hunden opstod som en seperat underart, inden mødet med mennesket og dermed var en særskilt linje, inden den blev til et husdyr.

Arkæologiske vidnesbyrder tyder på, at det seneste tidspunkt for domesticationen er for ca. 14.000 år siden. Det passer bedre med andre genetiske undersøgelser, som peger på, at alle tamhunde har fælles forfædre, som levede i Asien for ca. 15.000 år siden. Nyere DNA-undersøgelser med dansk deltagelse har vist, at alle hunde ikke kan nedstamem fra den samme ulveflok, og at hunde er blevet domesticeret flere steder på jorden.

(Fra Wikipedia, den frie encyklopædi, juni 2014)

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor.

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.