Katte

Tamkatten(Felis catuseller/Felis silvestris catus) er et lille, tæmmet, kødædende pattedyr ofte med pels. Den kaldes huskatten eller bare kat, når den ikke skelnes fra andre felider og feliner. Katte er værdsatte af mennesker for dets kammeratskab og evne til at jage gnavere og husskadedyr

Kattens anatomi ligner andre felider: stærke, fleksible kroppe, hurtige reflekser, skarpe tilbagetrækkelige klør og tænder beregnet til at dræbe bytte. Katte bruger deres præcise hørelse og evne til at se i næsten totalt mørke til at finde bytte i tusmørke. Katte kan høre lyde, der er dybere og højere end mennesker kan høre. Det er fordi, kattes naturlige bytte (ofte gnavere som mus) laver højfrekvente lyde, så kattes hørelse har udviklet sig til at lokalisere dem. Katte har også en meget bedre lugtesans end mennesker.

Selv om katte for det meste jager alene, er det dog set, at de som ungkatte lærer at jage sammen med brødre og søstre eller med mor eller far. Dette betyder, at de er yderst sociale dyr, ligesom katte i par faktisk kan ligge og slikke hinanden for på den måde at være sociale. Når katte kommunikerer, bruger de miaven, spinden, hvæsen, brølen (store katte), dufte og kropssprog.

Katte har en hurtig ynglehastighed. Under kontrolleret avl kan de avles og få registrerede stamtavler. Undladelse af kontrolleret opdræt (ved kastration, sterilisation og efterladelse og opgivelse af tidligere husdyr) har resulteret i op til 60 millioner vildtlevende katte i Nordamerika alene.

Fordi katte var tilbedte og højt værdsatte i oldtidens Ægypten, antoges det, at dyret blev domesticeret der, men der kan have været tilfælde af domesticering så tidligt som i stenalderen. Et genetisk studie i 2007 viste, at alle huskatte nedstammer fra fem hundyr af den afrikanske (Felis silvestris lybica) ca. 8000 f.Kr. i Mellemøsten. Katte er i øjeblikket det meste populære kæledyr og kan findes næsten overalt i verden. (Fra Wikipedia, den frie encyklopædi, feb. 2014)

 

 

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor.

Tilmeld dig Netdyredoktors nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.