Reproduktion

Drægtighed og fødsel

På Skive Dyrehospital har vi mange års erfaring i rådgivning før og under drægtighedsforløbet, samt behandling i tilfælde af komplikationer i forbindelse med fødsel.

Er din hund/kat drægtig, eller ønsker du, at den bliver det?

Vi tilbyder:

  • Bestemmelse af optimal parrings/insemineringstidspunkt for tæver:

Ved hjælp af et bestemt hormon i blodet er det muligt at forudsige, hvornår ægløsningen sker, og dermed hvornår det bedste tidspunkt for parring eller inseminering er. Vi anbefaler, at der tages blodprøver allerede fra dag 5 i løbetiden, herefter følges tæven løbende med målinger de næste dage indtil der er tegn på, at ægløsningen snart kommer.

  • Inseminering for tæver:

Vi tilbyder inseminering af tæven, når ægløsningstidspunkt er kendt og naturlig parring ikke er lykkedes. Tæven insemineres med frisk sæd fra den valgte hanhund.

I klinikken foregår det ved, at tæven og hanhunden ankommer samtidigt. Hanhunden tappes for sæd, imens han har færden af tæven. Sæden undersøges i mikroskop for at sikre god aktivitet af sædceller. Inden selve insemineringen får tæven en beroligende sprøjte. Tæven insemineres herefter og skal så holdes stille i 15 minutter.  Tæven får så en modgift til den beroligende sprøjte og kan selv gå ud af klinikken efterfølgende. Generelt anbefaler vi, at tæven insemineres 2 gange med 2 dages mellemrum.  

  • Er mit kæledyr drægtig?

Drægtighedsscanning:

Ved drægtighedsscanning sendes ultralyd-bølger ind mod livmoderen og bughuleorganerne, nogle af disse lydbølger sendes tilbage og opfanges af maskinen – dermed dannes et billede af kroppens organer.  Ved hjælp af ultralyd er det muligt at scanne tævens eller hunkattens livmoder og på den måde sikre sig, at hun er drægtig. Det er muligt at se fostrenes hjerteslag helt ned til dag 22 efter ægløsning*.

Senere i drægtigheden (ca. 35 dage efter ægløsning) er det muligt at sige ca. hvornår terminsdatoen er. (kun hund). Fosterudviklingen vil også være så langt fremme, at der kan skelnes mellem fostrets forskellige lemmer og organer. Det er dog sjældent muligt at se det nøjagtige antal hvalpe/killinger.

Ultralydsscanning er smertefrit og uden kendt sundhedsrisiko. Ultralydsscanning foregår uden beroligelse/bedøvelse.

* hvis ægløsningsdatoen ikke er kendt, så anvendes parringsdatoen i stedet, dog er der større usikkerhed.

Alternativ til scanning:

Det er også muligt at se om tæven eller hunkatten er drægtig ved at udtage en blodprøve, hvor der testes for et bestemt drægtighedshormon. Dette kan tidligst gøres på dag 26 efter ægløsning.

Røntgen optagelser - Antal hvalpe/killinger:  

Ønsker du at vide antallet af hvalpe eller killinger er der større nøjagtighed ved at foretage en røntgenoptagelse, moderen skal gerne være mindst på dag 55 efter ægløsning. Dette foregår uden bedøvelse/beroligelse. Du kan være heldig, at det kan ses tidligere, men da fostrenes knogler skal være mineraliserede er undersøgelsen først sikker efter dag 55. Det er en fordel, hvis tæven har besørget før undersøgelsen.

Priser for røntgen og scanning for drægtighed kan du finde i vores prisliste ved at følge dette link

Du finder rigtig god information om tiden for tæven før under og efter fødslen på hjemmesiden: www.velkommenhvalp.dk under Avl

Ved akut behov for fødselshjælp anbefaler vi, at dyrlægehjælp søges omgående.