Rejse til Middelhavslandene

Rejse med hund til og fra Middelhavslandene

Sif og Thomas fra Nykøbing er faldet pladask for den spanske mynde, Galgo Espanol, og har nu to hunde af den smukke race, der er forfader til den mere kendte race Greyhound. Oprindeligt var det Sif, der hørte om Galgo-SOS, en forening, der hjælper den spanske mynde i hjemlandet Spanien, og siden 2007 har hjemmet huset i alt fire galgoer formidlet vha. Galgo-SOS. De nuværende to hunde, Huxley og Diva, nyder tilværelsen i Danmark. Ifølge Sif og Thomas er hundene aktive ude og meget rolige, milde og venlige inde. Hundene er oprindeligt avlet med henblik på jagt, og de graciøse hunde kan løbe meget stærkt, især hvis de får fært af fx en hare.
Thomas kommer til Hospitalet med Huxley og Diva til kontrol. I Middelhavslandene findes sygdommen Leishmania, som hundene kan smittes af ved bid af sandfluer og med jævne mellemrum tjekkes hundene for denne sygdom, der kan ligge skjult uden symptomer i op til 7år. Da Sif og Thomas i sin tid adopterede Huxley og Diva, var hundene tjekket for tropisk hjerteorm (ormelarver overføres via inficerede myg), Erlichia Canis (bakterien overføres af den brune husflåt) og Leishmania (parasit, der overføres af sandfluer), og begge hunde var fundet helt fri for tegn på disse sygdomme, som vi normalt ikke har i Danmark.
Undersøgelsen for Leishmania bør dog gentages cirka en gang årligt, da denne parasit kan ligge gemt i årevis for pludseligt at give sygdom, hvis hundens immunsystem af en eller anden årsag er utilstrækkeligt i en periode. Thomas fortæller, at Huxley drikker lidt mere end den plejer, og at hunden her på det sidste har fået en lidt mere sart mave. Vi sender en blodprøve ind til laboratoriet, og svaret kommer efter et par dage: Det viser sig desværre, at Huxley har meget højt indhold af antistoffer overfor Leishmania.
Vi kører også en blodprøve på vores eget laboratorium, og denne viser, at Huxleys nyrer er påvirkede, så deres evne til at rense blodet for affaldsstoffer er nedsat. Det er derfor, at Huxley drikker lidt mere vand for at lette nyrernes arbejde. Det er højst sandsynligt Leishmania-parasitten, der er årsagen. Huxley har en gang imellem diarre og dette kan også skyldes parasitten. Derudover er Huxleys indhold af albumin i blodet væsentligt nedsat, mens det samlede proteinindhold er normalt, hvilket ofte ses ved visceral leishmaniasis, dvs., at parasitten har ramt kroppens indvolde. Leishmania kan også vise sig som hudlæsioner, kutan leihsmaniasis, men dette er ikke tilfældet for Huxley.
Leishmania-parasitten ligger gemt i hundens immunceller, makrofager. Makrofagerne har optaget parasitten for at destruere den, men bliver i stedet for permanent inficerede, da Leishmania hindrer makrofagens normale funktion. Det er årsagen til, at sygdommen kan ligge gemt i kroppen i flere år. Er man i tvivl om diagnosen Leishmania, kan det være nødvendigt at udtage en knoglemarvs-biopsi for at lede efter parasitten i makrofager eller ved at tjekke for parasittens DNA ved den såkaldte PCR-metode. Vi er ret sikre på diagnosen i Huxleys tilfælde, da hunden jo er af spansk oprindelse, hvor en smitte er hyppig pga. inficerede sandfluer. I Danmark har vi heldigvis ikke sandfluer, som er nødvendige for overførsel af parasitten.
Mennesker kan også få leishmaniasis, dvs., at sygdommen er en zoonose, der kan ramme både mennesker og dyr. Den globale opvarmning kan måske i fremtiden betyde, at sandfluer spredes længere nordpå i Europa, og det kan også være godt at gøre sig tanken om, at andre stikkende insekter måske i fremtiden kan udvikle evnen til at huse og overføre parasitten.
Sif og Thomas er nu ikke nervøse, og jeg søger straks Lægemiddelstyrelsen om tilladelse til at ordinere Milteforan til Huxley. Milteforan gives i 28 dage efter vægt, og kuren vil normalt effektivt sætte sygdommen i bero. Det er vigtigt at bemærke, at hunden ikke bliver helbredt, idet parasitten stadig findes gemt i makrofager, der jo fejlagtigt beskytter parasitten. Kun parasitter, der er ude i blodet eller i vævet, fx nyrer, milt og tarm rammes af medicinen. For at øge effekten af den medicinske behandling, ordinerer jeg også præparatet Allopurinol i de næste 6 måneder. Allopurinol ødelægger parasittens evne til at producere specifikke proteiner, hvilket gør parasitten svagere. Desværre påvirker Allopurinol også hunden, så den har lidt større risiko for at udvikle krystaller i urinen (urat-krystaller). Dette kan forebygges ved at fodre med et specialfoder.

Vi tager også en blodprøve af Sif og Thomas anden hund Diva, og laboratoriets svar er entydigt: Der er ikke antistoffer i Divas blod mod Leishmania, og tæven frikendes endnu et år.

 

 

 

 

 Forholdsregler ved rejse sydpå med hunden

Vi kan tage vores kæledyr med på ferie sydpå, men der er nogle vigtige forholdsregler, som vi skal huske på, som historien om Huxley tydeligt viser.
Du må ved rejse til Middelhavslandene sørge for beskyttelse af din hund mod sandfluer, hvilket kræver et middel, der er afskrækkende overfor stikkende insekter. På det danske marked findes der flere midler indeholdende permethrin, som dryppes på huden og er registreret til at beskytte mod sandfluer. De samme midler vil beskytte mod stik fra myg og den brune husflåt. Behandling mod tropisk hjerteorm kræver derudover en behandling mod orm.
Skal din hund med på rejse sydpå, skal du også huske rabiesvaccination minimum 3 uger før afrejse og have et udfyldt pas. Solen og varmen er ikke hundens bedste ven, så planlæg en rejse med din firbenede ven grundigt, før du tager afsted.

Mange kører selv, når turen går sydpå. Husk da et stabilt bur eller sikkerhedssele, og efterlad aldrig din hund i bilen, da temperaturen stiger meget hurtigt inde i bilen med risiko for hedeslag. Medbring vand og vandskål og hold hunden i snor, når du lufter den på rastepladser og tankstationer. Sæt et hundetegn med den midlertidige ferie-adresse og mobilnummer i halsbåndet, så du altid kan træffes, hvis der sker noget og tjek op på hundens forsikringer, så du ved, at de gælder i udlandet også.
Så kan din sommerferie med din firbenede ven nydes…

Del denne historie